Notice: Undefined variable: post in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

“10% van melkveehouders stopt volgend jaar”

Volgens de Rabobank en LTO stoppen komend jaar zo’n 10% van de melkveehouders in Nederland. Een flinke groei in bedrijfsomvang in combinatie met de verwachte invoering van de wet voor fosfaatrechten en de lage melkprijs zal naar verwachting het merendeel van deze bedrijven de das om doen.

Hoog percentage vrijwillige stoppers

Verwacht wordt dat 1.800 melkveehouders vrijwillig stoppen en 300 failliet gaan. Samen omvat dit zo’n 10% van de Nederlandse melkveehouders. Volgens Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij de Rabobank zijn er de afgelopen jaren weinig melkveehouders gestopt. “Er wordt voornamelijk gewacht op meer duidelijkheid omtrent de wet fosfaatrechten. De komende maanden zal hierover meer duidelijkheid komen.” Verwacht wordt dat veel melkveehouders dan het moment kiezen waarop definitief het doek gaat vallen voor hun bedrijf.

Wet fosfaatrechten

Voor een grote groep melkveehouders is de wet fosfaatrechten de genadeklap. Na een periode van flinke groei in melkproductie zullen zij flink moeten investeren in fosfaatrechten en mogelijk grond moeten bijkopen. De huidige status van melkprijs, grondgebondenheidsregels en voerkosten zorgen ervoor dat vele bedrijven ook zonder de invoering van fosfaatrechten moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Volgens Jan Breembroek van Flynth verwachtten veel boeren eerder dat ze de Kringloopwijzer konden gebruiken om fosfaatrechten terug te verdienen. In het wetsvoorstel dat begin september is ingediend blijkt dit niet terug te komen.

Gedoseerde verkoop

De Rabobank wil voorkomen dat melkveebedrijven massaal te koop komen te staan. Een sterke daling van verkoopprijzen van melkveebedrijven wordt afgewend door de verkoop per regio te ‘doseren’.