Notice: Undefined variable: post in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

Beoordelingstoets voor vrijstelling fosfaatrechten

Fors gegroeide melkveebedrijven die in zwaar weer komen door het fosfaatreductieplan kunnen vrijgesteld worden van de fosfaatreductieregeling. Dit besloot de rechter op woensdag 9 augustus. Een lichte toets bepaalt of een bedrijf hiervoor in aanmerking komt.

Lichte toets

De rechter bepaalde dat bedrijven een lichte toets moeten behalen om vrijgesteld te kunnen worden. De toets is aan te vragen bij RVO en wordt alleen uitgevoerd op aanvraag van het melkveebedrijf. Hiervoor dient men alle documenten in te leveren die invloed hebben gehad op investeringen. Denk hierbij aan vergunningen, afspraken met aannemers, pachtovereenkomsten en aktes voor zakelijk gebruiksrecht.

Criteria en beoordeling

De lichte toets hanteert diverse criteria. Zo dient het te voldoen aan de Wet Verantwoorde groei melkveehouderij of de AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. Ook wordt gecontroleerd of de investeringsverplichtingen voor de peildatum zijn aangegaan. De toets dient twee weken na aanvraag te zijn afgehandeld.