Doel fosfaatreductie 2017 behaald

Het fosfaatreductieplan werpt zijn vruchten af. Halverwege het jaar is de doelstelling tot 1 juli voor het verminderen van het hoeveelheid fosfaat al behaald. Hiermee is Nederland een stap dichterbij het behouden van de derogatie.

Staatssecretaris van Dam stelt dat het noodzakelijk is de komende tijd de fosfaatreductie op dit niveau door te zetten. Dit omdat Van Dam op korte termijn het gesprek start met de Europese Commissie voor de vernieuwing van de derogatie.

Stoppersregeling en fosforgehalte mengvoeders

Het verlaagde fosfaatgehalte is te danken aan het fosfaatreductieplan, de stoppersregeling en het verlagen van het fosforgehalte in mengvoerders. CBS stelt dat de fosfaatproductie volgens prognose op 171,7 miljoen kilo uitkomt. Het fosfaatplafond dat door de Europese Unie wordt gesteld is 172,9 miljoen kilo.

Risico’s

De behaalde doelstelling betekent niet dat de derogatie met zekerheid wordt toegewezen. Risico’s zitten vooral in het effect van de kort gedingen over de fosfaatreductie en de omvang van de veestapel. Dit kan betekenen dat melkveehouders ervoor kiezen hun melkveestapel weer uitbreiden. Van Dam is op voorhand niet van plan extra maatregelen te nemen om deze risico’s te beperken.