Duidelijkheid over korting fosfaatrechten

Er is meer duidelijkheid over de korting voor fosfaatrechten. Het kortingspercentage is vastgesteld op 8,3%. Dit maakte staatssecretaris Van Dam gisteren bekend.

Het kortingspercentage is tot stand gekomen op basis van de fosfaatproductie op 2 juli 2015 (peildatum) en het sectorplafond voor de fosfaatproductie in ons land. Dit is respectievelijk 89,4 miljoen kilo fosfaat en 84,9 kilo fosfaat.

Uitzonderingen

Grondgebonden bedrijven worden ontzien van de generieke korting. Bedrijven met slechts een klein overschot worden beperkt in de korting totdat ze grondgebonden zijn. De staatssecretaris neemt het advies van de Knelgevallencommissie over om twee categorie├źn bedrijven aan te wijzen die voor compensatie in aanmerking komen. Dit zijn bedrijven die een nieuw bedrijf zijn gestart en bedrijven die in een bijzondere situatie verkeren, bijvoorbeeld door aanleg van infrastructuur of nutsvoorzieningen. Voorwaarde is dat er wordt aangetoond dat de veebezetting op de peildatum beduidend lager lag dan zonder deze omstandigheden geweest zou zijn.

Bij tegenvallers extra korting

Hoewel er nu meer duidelijkheid is over de korting voor fosfaatrechten, is dit niet bindend. Blijkt dat Nederland kampt met een hogere fosfaatproductie dan verwacht, dan kunnen melkveehouders rekenen op een extra korting op hun fosfaatrechten.