Stand van zaken fosfaatrechten

Sinds het voorjaar zijn er weinig contracten voor fosfaatrechten afgesloten. Niet alleen bij ons, maar ook bij collega’s was het aanbod en dus de handel beperkt. De vraag naar fosfaatrechten is beperkt, maar nog steeds duidelijk meer dan het aanbod.

Resultaat van het beperkte aanbod en de overstijgende vraag is een hogere prijs. Dit wordt de laatste week versterkt door het nieuws over de hoge korting (8,3%, lees er hier alles over) voor niet-grondgebonden bedrijven.

Snelle stijging

De snelle prijsstijging toont aan dat het nu een goed moment kan zijn om fosfaatrechten te verkopen. Wanneer het fosfaatrechtstelsel in werking treedt neemt het aanbod ongetwijfeld toe. Immers: alle fosfaatrechten van bedrijven die hebben ingestemd met de stoppersregeling zullen vrijkomen. Of de hoge prijs dan nog stand houdt is de vraag. Waarschijnlijk hebben banken hierbij een grote vinger in de pap, omdat ze kunnen besluiten tot slechts een bepaald bedrag te financieren.

Actuele vraag

We hebben deze week van enkele landbouwers concrete vraag naar fosfaatrechten gekregen. De prijs varieert hierbij tussen de 160 en 180 euro per kilogram fosfaat. Dit kan oplopen tot wel 7.500 euro per melkkoe. Overweegt u fosfaatrechten te verkopen? Neem dan contact met ons op!