Notice: Undefined variable: post in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/vhosts/landbouwstart.nl/domains/landbouwstart.nl/public_html/content/themes/landbouwstart-theme/templates/partials/callouts/callout-blog-single.php on line 5

Vraag naar VVO’s stijgt

De eerste weken van oktober neemt de vraag naar VVO’s toe. Vooral veehouders die grotere hoeveelheden nodig hebben kiezen voor zekerheid door nu een VVO af te sluiten. Adviseurs zijn druk bezig met het uitrekenen van de mineralenbalans en het mestoverschot. Er ontstaat langzamerhand meer duidelijkheid bij de boeren over de precieze verwerkingsplicht dit jaar.

Verschil vorig jaar

Per saldo is er nog een groot verschil met vorig jaar. In de eerste drie kwartalen dit jaar is 30% minder afgesloten dat dezelfde periode vorig jaar. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de portemonnee bij de meeste veehouders leeg is. Bovendien liet de prijs in 2014 en 2015 bijna het gehele jaar een dalende lijn zien. Deze twee zaken zijn voor veel veehouders reden genoeg om de aankoop uit te stellen. Echter is dit jaar de prijs van VVO’s al maandenlang stabiel. Er zit overduidelijk geen verdere daling in zoals dat vorige jaren wel het geval was.

Prijsstijging onvermijdelijk

We constateren aan de inkoopkant dat exporteurs en mestverwerkers weinig te verkopen hebben; ze wachten op hogere prijzen. Omdat de vraag de komende weken verder zal toenemen en de exporteurs/mestverwerkers alleen aanbieden tegen hogere prijzen dan momenteel, is een prijsstijging bijna onvermijdelijk. Het jaar is echter nog niet om en in principe is er voldoende mest verwerkt. De kans dat de prijzen aan het einde van dit jaar weer zakken, is zeker ook aanwezig. Ons advies: kies je graag voor zekerheid, wacht dan niet tot het laatste moment, maar sluit nu alvast je VVO af. Einde van het jaar aanvullen of terugschroeven doen we, zoals altijd, zonder extra kosten.